×
İRTİBAT  0542 101 08 38 TR|EN

22.03.2021

İşçilerin, işverenlerin birbirleri ile olan ilişkilerinin tabi olduğu hukuk kuralları
İş Hukuku İşçi ve İşveren Davalar
İşçilerin, işverenlerin ve her ikisinin birbirleri ile olan ilişkilerinin tabi olduğu hukuk kuralları İş Hukuku ile belirlenmiş ve tanzim edilmiştir. İşçi ve işveren arasındaki ilişkiden doğan davalar da yasada öngörülen şartlara münafi vakıalar meydana geldiğinde yetkili mahkeme eliyle görülerek uyuşmazlık çözülür.

Yapılan iş sözleşmeleriyle (akdi) beraber işverenle işçi arasında her iki tarafa da yükümlülük ve sorumluluk yükleyen hukuki ilişki meydana gelmektedir. Burada işçinin yükümlülüğü kendisine verilmiş işleri ifa etmek olup işverenin yükümlüğü ise işçi tarafınca yapılan işlere karşılık ücretin ödenmesidir. Yükümlülükler bu kadarla sınırlı olmayıp aynı zamanda İş Hukuku üzere gereken işçi haklarının tam olarak verilmesi ve buna karşın işçinin işini muntazam ve eksiksiz bir şekilde yaparak gerekli dikkat ve özen yükümlüğünü göstermesi gibi ikincil yükümlülüklere de tabidirler.

İşçilik alacaklarını konu alan uyuşmazlıklar iki şekilde incelenmektedir. Bu konular;
  • Feshe Bağlı İşçilik Alacakları
  • Feshe Bağlı Olmayan İşçilik Alacakları
İşçinin Hakları ve Alacakları
Feshe Bağlı İşçilik Alacakları
İş sözleşmesi sonlandığıysa ve gerekli şartlar sağlandıysa bu takdirde talep edilebilecek alacakları ifade etmektedir. İş sözleşmesinin sona ermemesi halinde bu alacaklar söz konusu değildir.
  • İhbar Tazminatı
  • Kıdem Tazminatı
  • Kötü Niyet Tazminatı
  • Yıllık İzin Ücreti
Gibi alacakları feshe bağlı işçilik alacakları başlığı altında incelenmektedir.

Feshe Bağlı Olmayan İşçilik Alacakları
İş sözleşmesi sonlanmış olsun yahut devam ediyor olsun her iki durumda da şartlar vücut bulduğunda talep edilebilecek alacakları ifade etmektedir. Bu alacaklara örnek vermek gerekirse;
  • Fazla Mesai Ücret Alacağı
  • İşçilik Ücret Alacağı
  • Hafta Tatili Ücreti Alacağı
  • İkramiye Alacağı
  • Ulusal Bayram Günlerinde Gerçekleştirilen Çalışma Sebebiyle Ücret Alacağı
  • Tatil Günlerin Gerçekleştirilen Çalışma Saik’iyle Ücret Alacağı
Şeklinde örnek verilebilir.

Meta Etiket: İş Hukukuna dair önemli konulardan biri olan işçi ve işveren davalarını konu edinmiş makaledir.
Detaylar için tıklayınız >>
Yasal Uyarı

Af Hukuk Avukatlık Bürosu’nun resmi sitesi ve bu site içinde yayımlanan bilgiler tamamıyla bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yasal ya da profesyonel tavsiye niteliği taşımamaktadır. Sitenin herhangi bir avukat/müvekkil ilişkisi kurduğu düşünülmemelidir. Bu nedenle, okuyucular profesyonel anlamda yardım talepleri olmadan sadece bu sitede verilen bilgilere göre hareket etmemelidirler. Sitede bulunan bilgiler Avukatlık Meslek İlkeleri’ne, Türkiye Barolar Birliği’nce hazırlanan Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne ve Avrupa Birliği Avukatlık Meslek Kuralları’na uygun olarak düzenlenmiştir. Sitede sunulan bütün bilgi ve belgelerin Af Hukuk Avukatlık Bürosu’na aittir. Sayfa içeriklerine girilmesi ve bunların yüklenmesi sadece geçici olarak ve bilgileri incelemek amacıyla yapılabilir. Bunun ötesinde bu bilgiler, Av. Ali Fidan’ın önceden yazılı onayı alınmadan hiçbir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz ya da kullanılamaz.

İRTİBAT  0533 159 38 08