×
İRTİBAT  0542 101 08 38 TR|EN

23.03.2021

Müspet ümitlerle kurulan evlilik birliği, kimi sebeplerden dolayı sonlanabilmektedir...
Boşanma ve Mal Paylaşımı
Boşanma ve Mal Paylaşım Davaları
Müspet ümitlerle kurulan evlilik birliği, kimi sebeplerden dolayı sonlanabilmektedir. Evlilik birliğini devam ettiremeyen bireyler anlaşmalı ya da çekişmeli olarak boşanma davası açabilmekte ve resmi olarak yollarını ayırabilmektedir. Boşanmak için karar alan bireylerboşanma ve mal paylaşım davalarıile ilgili hususları merak etmekte nasıl boşanma davası açabileceklerinin yanıtını aramaktadır.

Boşanma Davaları
Boşanma, tıpkı evlilik gibi kanunda belirtilen usullere göre ve yasal merciler eli ile gerçekleştirilen bir süreçtir. Boşanma nedeninin de yer aldığı boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvurularak boşanma davası açılır.
1.Anlaşmalı Boşanma Davası
Evliliğin tarafları boşanmak istediklerini belirtmeli ve boşanmaya dair ortak iradelerini ifade etmelidir. Anlaşmalı boşanma davası için bireyler bir protokol hazırlayarak boşanmanın hukuki ve mali sonuçlarında mutabık kaldıklarını belirtirler. Aile Mahkemesi’nde açılacak olan anlaşmalı boşanma davası süresi, çekişmeli boşanma davasına göre oldukça kısadır.

2.Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanmanın aksine bir mutabakatın olmadığı yani boşanma kararına her iki tarafında ortak rıza göstermediği boşanma türüne denir. Bireyler çekişmeli boşanma davası için dilekçelerini hazırlar ve yetkili mahkeme olan Aile Mahkemesi’ne müracaat ederler. Çekişmeli boşanma da boşanmanın hukuki ve ekonomik sonuçlarına değin pek çok husus ele alınır. Bu bakımdan çekişmeli boşanma süresi anlaşmalı boşanmaya göre oldukça uzun sürmektedir.

Mal Paylaşım Davaları
Evlilik birliğini noktalamak isteyen çiftlerin merak ettikleri bir diğer husus mal paylaşımının nasıl yapılacağıdır. Malların paylaşımında yine yasada öngörülen hususlar dikkate alınarak taksim gerçekleştirilecektir. Türk Medeni Kanun uyarınca 01.01.2002 tarihi sonrası evliliklerde edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanırken, 01.01.2002 tarihi öncesi evliliklerde mal ayrılığı rejimi uyarınca mal paylaşımı gerçekleştirilecektir.

Hangi Mallar Mal Paylaşımına Konudur?
Türk Medeni Kanun madde 219 gereği mal paylaşımına konu edilebilecek mallar belirlidir. Bu mallar:
  • Çalışma karşılığı elde edilen edimler,
  • Sosyal güvenlik ya da sosyal yardım kuruluşlarınca yapılan ödemeler ile birlikte personele yardım maksadıyla kurulan sandık ödemeleri,
  • Çalışma gücündeki kayıp sebebiyle ödenmiş tazminatlar,
  • Kişisel mallardan elde edilen gelirler
  • Edinilmiş mallar yerine sayılan değerler.
Meta Etiket: Boşanma davası nedir ve boşanma dava türleri nelerdir sorularının yanı sıra mal paylaşım davaları hususunda rehber niteliğinde makaledir.
Detaylar için tıklayınız >>
Yasal Uyarı

Af Hukuk Avukatlık Bürosu’nun resmi sitesi ve bu site içinde yayımlanan bilgiler tamamıyla bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yasal ya da profesyonel tavsiye niteliği taşımamaktadır. Sitenin herhangi bir avukat/müvekkil ilişkisi kurduğu düşünülmemelidir. Bu nedenle, okuyucular profesyonel anlamda yardım talepleri olmadan sadece bu sitede verilen bilgilere göre hareket etmemelidirler. Sitede bulunan bilgiler Avukatlık Meslek İlkeleri’ne, Türkiye Barolar Birliği’nce hazırlanan Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne ve Avrupa Birliği Avukatlık Meslek Kuralları’na uygun olarak düzenlenmiştir. Sitede sunulan bütün bilgi ve belgelerin Af Hukuk Avukatlık Bürosu’na aittir. Sayfa içeriklerine girilmesi ve bunların yüklenmesi sadece geçici olarak ve bilgileri incelemek amacıyla yapılabilir. Bunun ötesinde bu bilgiler, Av. Ali Fidan’ın önceden yazılı onayı alınmadan hiçbir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz ya da kullanılamaz.

İRTİBAT  0533 159 38 08